Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sprawdź naszą propozycję na Żurek WINIARY z dodatkiem w postaci szwedzkich ziemniaków hasselback! Dzięki nacięciom, w które wnika kremowe masło, ziemniaki smakują doskonale, natomiast dzięki dodatkowi tymianku, podczas pieczenia uwalniają smakowity, ziołowy aromat. Szwedzkie ziemniaki hasselback nie tylko dobrze smakują, ale także efektownie wyglądają! Zwłaszcza, jeśli równo je ponacinasz i upieczesz na piękny, złoty kolor. Możesz podawać je jako samodzielną przekąskę na rożne okazje, a na Wielkanoc właśnie jako ciekawy dodatek do świątecznego żurku.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, ale ich nie obieraj. Następnie przy pomocy ostrego noża natnij je w poprzek, raz przy razie w odstępach około 2-4 mm, aby poszczególne plasterki były ze sobą złączone, a ziemniaki nie rozpadały się.
Ziemniaki natrzyj masłem, solą i listkami tymianku tak, aby wniknęły w nacięcia.
Przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na mniej więcej godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).
W trakcie pieczenia ziemniaków, przygotuj Żurek WINIARY według przepisu na opakowaniu.
Do każdej porcji gorącej zupy włóż po jednym upieczonym ziemniaku. Posyp listkami tymianku i odrobiną pieprzu.