Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wymieszaj w misce wodę i suszone drożdże.
Dodaj mąkę pszenną oraz sól i zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne (w razie potrzeby dosyp odrobinę mąki).
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Uformuj 2–4 okrągłe bochenki (w zależności od tego, ile porcji chcesz uzyskać) i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę lub aż podwoją objętość.
Piecz w 200°C przez około 20–25 minut (lub do zrumienienia). Po wystudzeniu odkrój wierzch, wydrąż środek, tworząc miseczki.
Białą kiełbasę ugotuj w ok. 1 litrze wody z dodatkiem listka laurowego - przez około 15 minut.
Przygotuj Żurek WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu, korzystając z wywaru po kiełbasie.
Dodaj do żurku ugotowaną kiełbasę pokrojoną w plastry oraz jajka pokrojone w ćwiartki.
Ewentualnie dopraw do smaku dodatkowym majerankiem. Podawaj w wydrążonym chlebie.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!