Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę obieramy z łupiny. Por dokładnie płuczemy. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy 2 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny.
Do garnka z wywarem dodajemy obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku i zakwas, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy szczyptę suszonego majeranku, chwilę gotujemy. Dodajemy słodką śmietanę. W razie konieczności doprawiamy zupę solą.
Szynkę lub boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na suchej patelni.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Każdego z osobna kładziemy na łyżkę, nacinamy nożem cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i tymiankiem.
Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy tartym parmezanem.
Ziemniaki po wyjęciu z piekarnika podlewamy żurkiem, dodajemy skwarki, posypujemy świeżą zieleniną.