Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chociaż to klasyczny żurek z kiełbasą należy do tradycyjnych potraw wielkanocnych, to wegetariański żurek z jajkiem i z grzybami może być równie satysfakcjonujący smakowo, jak jego klasyczna wersja. Żurek wegetariański ma oryginalny smak, dzięki któremu na stałe mógłby wejść do bezmięsnych diet – nie tylko od święta!
Żurek bez mięsa - zupa dla smakoszy
Żurek to tradycyjne danie polskiej kuchni. Nazwa zupy pochodzi od niemieckiego słowa "sauer", co oznacza kwaśny, ukiszony. Na ziemiach polskich żurek jest znany co najmniej od XV wieku. W zależności od regionu charakterystyczny zakwas może być przyrządzony na bazie mąki żytniej lub pszennej. Jedną z wersji tej aromatycznej zupy jest przepyszny żurek wegetariański. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonały smak możesz uzyskać, jeśli wykorzystasz suszone borowiki i bulion warzywny WINIARY.
Żurek bez mięsa to sycące danie, które należy przyrządzać etapami. Do zrobienia zupy o wyrazistym smaku będzie Ci potrzebny zakwas na żurek, kwaśna śmietana, tarty chrzan i cebula. Ważnym składnikiem jest również majeranek, jajko ugotowane na twardo i olej. Gotowanie zupy rozpocznij od zrobienia wywaru z grzybów i podsmażenia cebulki na oleju. Następnie wyjmij grzyby z wody i pokrój na drobne paseczki. Do wywaru z grzybów dodaj 1 litry wody i podgrzej całość. Kolejnym krokiem będzie wlanie bulionu warzywnego WINIARY, zakwasu na żurek i dodanie podsmażonej cebulki. Tak powstały wywar gotuj na małym ogniu przez około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając składniki. Na koniec wsyp do garnka pokrojone grzyby, chrzan, majeranek i śmietanę. Gotowy żurek bez kiełbasy podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Żurek wegetariański - poznaj jego wyjątkowy smak
Żurek wegetariański przepis to sprawdzony sposób na przygotowanie pysznej i pozbawionej mięsa zupy. Wywar z grzybów umożliwia otrzymanie głębokiego smaku, a chrzan i majeranek doskonale równoważą kwaśny posmak zakwasu. Idealny żurek bez mięsa jest gęsty i ma aksamitną konsystencję. Jednocześnie to ważne, aby nie było w nim grudek. Żurek wegetariański podaje się ze świeżym chlebem, grzankami, ziemniakami lub ugotowanym jajkiem. Ta rozgrzewająca zupa świetnie się sprawdzi podczas różnego rodzaju okazji. Żurek wegetariański z ziemniakami możesz zaserwować gościom na Wielkanoc, uroczysty obiad urodzinowy lub jako ciepły dodatek do kolacji. Zupa może być mniej lub bardziej kwaśna w zależności od preferencji domowników. Poprawnie przyrządzone danie powinno być również odrobinę słodkie i słone. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, to dodaj do wywaru czosnek. Przepis na aromatyczny żurek wegetariański jest niezwykle prosty. Korzystając z niego, zaoszczędzisz czas i przygotujesz wyśmienite danie dla całej rodziny.
Wymoczone wcześniej (w zimnej wodzie, przez 2-3 godziny) suszone grzyby, ugotuj w tej samej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju.
Przestudzone grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej, tylko przecedź w razie potrzeby) i pokrój w cienkie paseczki.
Wywar z grzybów uzupełnij wodą - do 1 litra - i podgrzej. Dodaj do niego Bulion warzywny WINIARY, zakwas na żurek i podsmażoną cebulę. Całość gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, często mieszając.
Następnie dodaj pokrojone grzyby, chrzan, majeranek oraz śmietanę i zagotuj całość.
Gotowy żurek podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.