Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak "danie z jednego garnka", bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Samą zupę przyrządza się dziecinnie łatwo - wystarczy zagotować z wodą Żurek WINIARY. Smacznego!
Żurek rozprowadź w 750 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Boczek pokrój w paseczki, wysmaż na suchej patelni i dodaj do Żurku.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Kiełbaski przekrój na połowę, ponacinaj ukośnie i również podsmaż na łyżce oleju na rumiano. Dodaj cebule i zeszklij.
Ziemniaki pokrój w plasterki i podsmaż na rumiano na smalcu.
Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcje kiełbasy z cebulą i ziemniaki.
Jjjjaaaa