Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gotowanie z użyciem lokalnych produktów to jeden z trendów kulinarnych na rok 2018! Szerze przyznam, że obok sezonowości to właśnie ten jest jednym z moich ulubionym. Choć uwielbiam odkrywać egzotyczne smaki i w mojej kuchni często goszczą przysmaki z odległych krańców świata, mam także słabość do wszystkiego tego, co nasze, co stąd, co polskie. Swojska kiełbasa, jajka od wiejskich kur, mąka z Kruszwicy, świeże i chrupkie warzywa, aromatyczne zioła. Brzmi jak lista produktów, które śmiało mogłyby reklamować nasz kraj za granicą w dziedzinie turystyki kulinarnej. Tak się składa, że wszystkie te składniki znalazły się także w przepisie na żurek wielkanocny! Intensywny smak żurku nie jest niestety taki prosty do uzyskania. Z pomocą może przyjść jednak Żurek WINIARY, który w swoim składzie zawiera: cebulę, czosnek, majeranek i wspomnianą, doskonałą mąkę z Kruszwicy. Po uzyskaniu kremowej konsystencji, żurek doprawiam do smaku kolorowym pieprzem. Podaję z delikatnie zrumienioną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. O tym, w jaki sposób najlepiej podać żurek wielkanocny napiszemy szerzej na blogu już niebawem, kiedy wszyscy będziemy układali już menu wielkanocne.
Z podanych proporcji ugotujesz ok. 4 porcje żurku.
Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem kiełbasy:
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Zupa z ciecierzycy z kiełbasą
Grochówka z kiełbasą
Boczek obrać, pokroić w drobną kostkę.
Cebulę obrać, drobno posiekać.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek wraz z cebulą. Całość przesmażyć.
W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić kiełbasę.
Podsmażony z cebulą boczek umieścić w dużym garnku, dodać 2/3 zrumienionej kiełbasy (resztę zostawić do dekoracji), dorzucić liść laurowy i całość zalać gorącym bulionem.
Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 30-40 minut.
2 opakowania Żurku WINIARY rozmieszać w 300 ml zimnej wody. Dolać do gotującej się zupy. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu.
Do niemalże gotowej zupy dodać chrzan, majeranek i pietruszkę. Żurek wielkanocny doprawić kolorowym pieprzem i solą – do smaku.
Jajka ugotować na twardo.
Żurek podawać z kawałkami kiełbasy i jajka.