Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Włoszczyznę i cebulę obrać i pokroić. Włożyć do garnka, zalać ok. 1 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Całość gotować ok. 35 min na małym ogniu pod przykryciem. Odcedzić wywar, warzywa odrzucić.
Żurek Winiary rozprowadzić w 250 ml zimnej wody i wlać do wywaru z warzyw. Całość gotować 5 min. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Dokładnie odparować i lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę, dodać masło, żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową i zagnieść ciasto.
Kiełbasę pokroić na kawałki 6-7 cm. Zdjąć z niej osłonkę. Nabierać porcję ziemniaczanego ciasta, utoczyć większą kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, położyć na nim kawałek kiełbaski owinąć ją ciastem.
Tak przygotowane kiełbaski smażyć po parę sztuk w dosyć głębokim oleju, odwracając je aby z każdej strony były rumiane.
Podawać gorące, do kiełbasek podać również gorący żurek.