Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym szczypiorkiem. Każdą porcję żurku z wędzonym boczkiem podajemy z jajkiem na twardo z tostem z żytniego, pełnoziarnistego pieczywa.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Gotuj je 10 minut w 500 ml wody. Dopraw delikatnie solą.
Boczek pokrój i wysmaż. Dodaj posiekaną cebulę do boczku, smaż przez chwilę.
Żurek rozprowadź w 500 ml wody i dodaj do wywaru z ziemniakami.
Do zupy dodaj również zawartość patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 8 minut.
Dodaj śmietanę i szczypiorek. Podawaj z jajkiem.