Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchewki, pietruszki, selera i pora obrać.
Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać 0,75 l wody. Dodać suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.
W międzyczasie obrać cebule i czosnek. Cebule posiekać w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki. Przygotowane warzywa zeszklić na rozgrzanym maśle.
Gotowy bulion przecedzić. Dodać do niego zeszklone: cebule i czosnek, doprawić majerankiem.
W osobnym naczyniu w 0,5 l zimnej wody rozmieszać zawartość opakowań Żurku Nasza Specjalność Winiary. Dolać do zupy, cały czas delikatnie mieszając. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka ugotować na półmiękko.
Plastry szynki parmeńskiej podsmażyć na suchej patelni (aby wytopił się z niej tłuszcz) – do momentu aż nieco się skurczą i staną się chrupkie.
Żurek podawać z przekrojonym na pół jajkiem i chipsami z szynki parmeńskiej.