Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Świąteczno-niedzielny żurek z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem na twardo łatwo przygotować, gdy mamy w kuchni Żurek WINIARY. Chrzanowy żurek gotujemy na wywarze z białej kiełbasy, którą potem kroimy na plasterki i podajemy do zupy razem z ćwiartkami jajek. Całość ozdabiamy kleksem śmietany chrzanowej i posypujemy natką. Taki żurek z chrzanem jest bardzo pożywny, więc jeśli zaserwujemy go z ziemniakami lub kromką ciemnego, razowego pieczywa na drugie danie możemy podać coś lekkiego, np. danie z warzyw.
Zagotuj 2 szklanki wody, włóż kiełbaski i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 20 minut, wyjmij kiełbaski obierz z osłonki i pokrój w plastry. Żurek rozprowadź w 1 szklance zimnej wody i wlej do wywaru, mieszając zagotuj.
Jajka obierz i pokrój na ćwiartki.
Śmietanę połącz z chrzanem.
Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcję kiełbasy, kleks śmietany chrzanowej i ćwiartki jajek. Posyp natką pietruszki.