Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesienią żurek koniecznie z grzybami. Te suszone są bardzo aromatyczne i już niewielka ich ilość nadaje zupie charakterystyczny smak, a do tego jeszcze ten obłędny zapach! Jeśli nie macie pod ręką suszonych grzybów, sięgnijcie po Żurek z grzybami Nasza Specjalność Winiary. W jego składzie, poza suszonymi maślakami, podgrzybkami i borowikami, znajdziecie także suszone warzywa i mąkę żytnią, by żurek smakował tak, jak ten przygotowany od podstaw.
Niecodziennym dodatkiem do żurku jest puree kalafiorowe, które można przygotować zarówno ze świeżego kalafiora, jak i mrożonego. Dzięki dodatkowi puree żurek jest przyjemnie aksamitny, a jego konsystencja będzie przyjemnie kontrastować z różnego rodzaju chrupiącymi dodatkami.
Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.
Różyczki kalafiora wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 15 minut, blendujemy.
Żurek z grzybami Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,7l wody, zagotowujemy i gotujemy chwilę z dodatkiem zmiażdżonych ząbków czosnku.
Do tak przygotowanego żurku dodajemy stopniowo sok z ogórków kiszonych, mieszamy, a następnie dodajemy śmietanę i puree kalafiorowe. Ponownie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.
Żurek podajemy z ulubionymi chrupiącymi dodatkami, posypujemy listkami świeżego majeranku.