Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żur to prawdziwy król polskich zup, a przy tym symbol Wielkanocy. Żurek tradycyjnie jest robiony na zakwasie z mąki żytniej (w przeciwieństwie do barszczu białego, gotowanego na bazie zakwasu z mąki pszennej). Żurek z jajkiem ugotowanym na twardo i chipsami z kiełbasy to ciekawy pomysł na wielkanocną zupę. Chrupiące, pikantne chipsy sprawią, że każdy go polubi - nawet najmłodsi. Sprawdź przepis Winiary!
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż plastry kiełbasy i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Piecz 10-15 minut, aż plastry będą chrupiące.
Ugotuj jajka na twardo.
Żurek WINIARY przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Jajka włóż do miseczek, zalej gorącą zupą i posyp pokruszoną kiełbasą.