Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Spotkajmy się przy wielkanocnym stole i rozpocznijmy śniadanie od wielkanocnej zupy. Aromatyczny żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą, przygotowany do zakwasie, uświetni to spotkanie. Czy może być lepsze miejsce na zaspokajanie głodu rodzinnej bliskości niż właśnie to wokół świątecznie zastawionego stołu?
Sprawdź, co jeszcze warto ugotować na Wielkanoc.
Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy przepłukaną na sicie kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku w łupince, suszone grzyby, listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania wkruszamy kostki bulionowe.
Białą kiełbasę zalewamy w garnku zimną wodą, podgrzewamy i chwilę gotujemy na wolnym ogniu (woda ma mrugać, podobnie jak przy gotowaniu rosołu).
Dolewamy do garnka dobrze wymieszany zakwas na żurek, dodajemy suszony majeranek, gotujemy chwilę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Żurek z kaszą pęczak podajemy z pokrojoną w plasterki lub kawałki kiełbaską i ćwiartkami jajka. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.