Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żurek jest jedną z moich ulubionych polskich zup. Piękno tej zupy polega na tym że niemal za każdym razem możemy ją robić odrobine inaczej. Tak też się stanie dzisiaj. Przygotuję żurek w nieco ztwistowanej formie no i oczywiście zero waste!
Żurek to jedna z tradycyjnych, dobrze znanych polskich zup. Każdy wie, jak "powinna" smakować i wyglądać. Jednak w różnych regionach kraju żurek gotuje się wedle odmiennych receptur. Czy to nie zachęca do eksperymentowania i wyjścia poza sztywne ramy przepisu? Za każdym razem możemy zrobić go odrobinę inaczej, bazując na ulubionych smakach i tym, co akurat znajdziemy w lodówce.
Kiszone ogórki raczej nie są kojarzone z żurkiem. Ja postanowiłem wykorzystać fakt iż zarówno żurek jak i ogórki są kwaśne i to pomoże mi bardziej zaakcentować smak tej pożywnej zupy.
Do gotowania żurku możemy wykorzystać różne kawałki wędlin. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie tego co akurat mamy w lodówce. Ważne aby było wyraziście wędzone!
Kwaśne, słone i słodkie smaki zamknięte w nieco mniej tradycyjnej niż zwykle zupie. Żurek z kiszonymi ogórkami i jabłkiem, zupa smaczna pożywna i zdrowa!
Zatem nie czekajcie do świąt. Ta sycąca zupa w sam raz nadaje się na chłodniejsze jesienne popołudnia. W naszej wersji, smak żurku podkręcimy kiszonymi ogórkami, wędzonym mięsem i przełamiemy słodkim jabłkiem. Jest pyszny, koniecznie spróbujcie!
Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na winiary.pl, tymczasem dzięki wielkie i do zobaczenia w kolejnym odcinku programu „pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. Cześć!
Żurek przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę posiekaj. Wędlinę pokrój w kostkę. Ogórki kiszone też pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Nie wylewaj wody po ogórkach.
Ziemniaki pokrój w małą kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim wędlinę. Kiedy zacznie się rumienić, dodaj cebulę, a kiedy ta zmięknie dodaj ziemniaki i smaż ok 5 minut aż cebula i ziemniaki się zarumienią.
Jabłko zetrzyj na tarce.
Pod koniec dodaj na patelnię czosnek posiekany w plasterki i starte jabłko. Całość zalej wcześniej przygotowaną zupą. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem i gotuj na małej mocy pod przykryciem ok 10min.
Zupę podawaj z natką pietruszki i jajkiem
(Brak tytułu)