Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem to propozycja na wyjątkowe wielkanocne danie. Bogactwo dodatków i nowych smaków sprawia, że tradycyjna zupa nabiera zupełnie nowego charakteru. Podanie Żurku WINIARY z aromatycznymi grzybami, suszonym jabłkiem i zamarynowaną białą kiełbasą przyczynia się do tego, że zupa będzie bardzo sycąca. Żurek z pieczoną kiełbasą bardzo dobrze sprawdzi się jako wykwintna propozycja na świąteczne danie.
Suszone grzyby namocz i posiekaj.
Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj suszone grzyby z zalewą i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw do smaku.
Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na oleju, aż będzie rumiana. Następnie przełóż ją do naczynia do zapiekania, a na wierzchu ułóż kiełbasę (w całości).
Musztardę wymieszaj z miodem, majerankiem, solą i pieprzem oraz odrobiną piwa. Powstałą marynatą posmaruj kiełbasę. Całość uzupełnij pozostałym piwem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Piecz jeszcze około 20-35 minut, podlewając od czasu do czasu marynatą, aż kiełbaski się zarumienią. W połowie pieczenia, obróć kiełbaski na drugą stronę.
Po upieczeniu, połowę cebuli, wraz sokiem powstałym podczas pieczenia oraz połową upieczonej kiełbasy pokrojonej w plasterki, dodaj do zupy i gotuj całość jeszcze 5-10 minut.
Jabłka pokrój w ósemki, pozbywając się gniazd nasiennych. Skrop je olejem, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane jabłka piecz przez około 15 minut w temperaturze 200°C (jeśli nie lubisz jabłek ze skórką, obierz je przed pieczeniem).
Do głębokiego talerza włóż porcję purée ziemniaczanego i zalej ciepłą zupą. Dołóż pozostałą pokrojoną kiełbaskę z cebulą i sosem, a na koniec uzupełnij całość kawałkami upieczonego jabłka.