Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz przygotować dla siebie i swoich bliskich pyszna, prostą zupę? Żurek z pieczonymi ziemniakami to idealna propozycja dla Ciebie. Smak i aromat tej zupy przeniosą Cię do czasów dzieciństwa. Wyruszysz z nami w tę smakowitą podróż? Zobacz ten przepis – to takie proste!
Żurek – klasyka uwielbiana przez dzieci i dorosłych
Żurek to klasyka polskiej kuchni, ale kiedy towarzyszy mu zapach pieczonych ziemniaków, staje się niemal dziełem sztuki kulinarnej. Bazą tej zupy jest Żurek WINIARY, który w połączeniu z podsmażoną kiełbaską (lub kabanosami) i cebulką tworzy bogatą w smaku potrawę – już na samą myśl można zrobić się głodnym… Dodanie pieczonych ziemniaków do żurku jeszcze bardziej urozmaica smak tej znanej i lubianej zupy. Gdy żurek będzie gotowy, możesz doprawić go do smaku posiekaną natką pietruszki. A jeśli chcesz oszczędzisz swój czas – przygotuj żurek z podwójnej porcji i miej gotowy obiad na kilka dni.
Masz chęć na taki posiłek? Zobacz przepis i przygotuj go dla swoich bliskich i przekonaj się, jak szybko znika z talerzy. Być może to jeden z tych przepisów, który na stałe zagości w Twoim menu.
Ziemniaki pokrój w ćwiartki. Skrop olejem, a następnie dopraw solą i pieprzem, posyp czosnkiem, papryką i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj i przełóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30-40 min.
Kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię lub garnek z odrobiną oleju. Wrzuć kiełbaskę i smaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie.
Całość zalej 750 ml wody. Dodaj Żurek WINIARY, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Po ok. 5 minutach zupę serwuj z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz z posiekaną natką pietruszki.