Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem jest propozycją na aromatyczny obiad wielkanocny. Żurek WINIARY połączony z sycącą zapiekanką z ziemniaków, kiszonej kapusty i boczku powinien posmakować zarówno miłośnikom tradycyjnych dań, jak i amatorom nowych, oryginalnych smaków. Niecodzienne chipsy z kiełbasy to chrupiące i aromatyczne dopełnienie pysznej zupy. Zobacz też inny przepis na pyszne danie z kiełbasą.
Suszone grzyby namocz i posiekaj.
Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj namoczone grzyby (razem z zalewą), kapustę i chrzan, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie chrupiący.
Cebulę pokrój w piórka i podsmażaj na oleju, aż zrobi się rumiana. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, a następnie posiekaną kiszoną kapustę i smaż całość jeszcze przez około 10 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
W dużej misce wymieszaj ziemniaki oraz podsmażony boczek z kapustą, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka, śmietankę, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Jeśli chcesz podać danie z kiełbasą, pokrój ją w „zapałkę” i rozsyp na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 10 minut, aż kiełbasa zrobi się złota i chrupiąca.
Zapiekankę po upieczeniu podziel na porcje.
Zupę podawaj z zapiekanką, posypaną chrustem z kiełbasy.