Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wyjątkowo aromatyczny Żurek WINIARY pysznie smakuje jako żurek z ziemniakami z patelni. Przyrządzamy go z dodatkiem kiełbasy śląskiej, podsmażanej z cebulą i posypujemy natką. Do potrawy możemy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia lub ugotowane w mundurkach, a kto ma ochotę – doprawi je sobie pachnącym majerankiem.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, pokrój w plastry i podsmaż na oleju.
Żurek dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Kiełbasę obierz i pokrój w półplasterki.
Obierz cebulę, posiekaj ją i podsmaż z kiełbasą na łyżce oleju.
Do żurku dodaj kiełbasę z cebulą.
Żurek posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami.