Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żurek zabielany każdy z nas przyrządza po swojemu. Gotujemy tak, jak smakuje nam najbardziej, niejednokrotnie z przepisu babci czy mamy. A można też tak, jak ja dzisiaj – na szybkiej bazie z Żurku WINIARY (bez obaw – choć to „żurek z torebki”, to skład ma bardzo przyjemny i bez chemii – przede wszystkim mąka, warzywa i przyprawy), ze sporą ilością warzyw i wędzonymi kabanosami. Kremowy, zabielony świeżą, wiejską śmietaną ma spore grono swoich wiernych fanów. Jako dodatek: wędzone kabanosy, które nadają zupie charakteru.
O zabielaniu zup wiemy wszystko! A jeśli szukasz więcej przepisów na zupy ze śmietanką, jogurtem lub delikatnym serkiem, zobacz koniecznie:
Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Warzywa wraz z dobrze umytym porem, kabanosami i kawałkiem boczku umieścić w dużym garnku. Dodać ząbki czosnku (w łupinkach), liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 1 litrem wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Gotowy wywar przecedzić. Kabanosy i boczek pokroić na kawałki i dodać do zupy, postawić ponownie na mały ogień.
2 opakowania Żurku Winiary rozpuścić w zimnej 1/2 litra zimnej wody, dolać do zupy, całość dokładnie wymieszać i zagotować (mieszając od czasu do czasu).
Na koniec żurek zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Żurek zabielany podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i kawałkami kabanosów.