Do szlachetnej rodziny kapustnych należy nie tylko najbardziej popularna biała czy czerwona odmiana. W tej grupie mieści się także brukselka, kalarepa, kalafior, brokuł, pak choi, jarmuż, rzeżucha, rzepak i wiele innych. Warto je włączyć na stałe do swojej diety, ponieważ oprócz nadawania smaku potrawom zawierają wiele składników ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kapusty tworzące główki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, a wiele popularnych dań przyrządzanych jeszcze przez nasze babcie na stałe wpisało się do tradycyjnej kuchni polskiej.
Z ważącej nawet kilka kilogramów główki kapusty można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Choć większości kojarzy się ona z daniami dość ciężkostrawnymi, bo jest ważnym składnikiem pieczonych i smażonych dań mięsnych, tak naprawdę kapusta oprócz walorów smakowych ma również dobroczynny wpływ na organizm, dlatego powinna na stałe zagościć w naszym menu. Całych sparzonych liści używa się do przygotowania gołąbków – sycącej i niezwykle smacznej potrawy, będącej tradycją w wielu regionach naszego kraju. Posiekane liście są podstawą łazanek i aromatycznej zapiekanki, wyśmienitych dań, które z łatwością można przyrządzić w bardzo krótkim czasie. Z kolei kapusta kiszona nie ma sobie równych pod względem wyrazistego smaku. Jest bowiem nie tylko częstym dodatkiem do drugiego dania, lecz także ważnym składnikiem bigosu, kulebiaka, pieczonego schabu czy fantastycznych pierogów.
Ta odmiana kapusty zaskakuje intensywną barwą i dość łagodnym smakiem, dlatego najczęściej przygotowuje się z niej surówki oraz dania szczególnie popularne w Wielkopolsce i na Śląsku. Jednak oprócz klasycznej modrej kapusty warzywo to znalazło również inne zastosowanie w wielu kuchniach europejskich. Warto przyrządzić z niej barwny, jesienny krem na bazie jabłka, cebuli, włoszczyzny i podkreślających smak przypraw (imbir, goździki). Niewielkie główki podzielone na ćwiartki i upieczone w piekarniku są doskonałym dodatkiem obiadowym na ciepło.
Włoska odmiana kapusty charakteryzuje się mocno pomarszczonymi liśćmi o intensywnym zielonym kolorze, dlatego dawniej stanowiła głównie element dekoracyjny wyszukanych potraw. Obecnie przygotowuje się z niej niemal te same dania, których głównym składnikiem jest bardziej popularna kapusta biała, np. gołąbki, rolady, bigos czy zapiekanka warzywna. Niewielkie młode główki kapusty włoskiej gotuje się w całości, dzieli na cząstki i po polaniu bułką tartą podsmażoną na maśle serwuje jako dodatek do różnorodnych mięs.
Uprawiana w Chinach kapusta pak choi nie ma tak zwartej budowy jak inne odmiany kapusty. Delikatne liście osadzone na chrupiących łodygach są ważnym składnikiem wielu potraw kuchni azjatyckiej. Przekrojona na pół kapusta doskonale smakuje po krótkim grillowaniu lub usmażeniu z dodatkiem sosu sojowego, cebuli, oleju sezamowego i drobno siekanej papryczki chili. Warto ją także dodać do takich pysznych potraw, jak łosoś teriyaki z warzywami, zupy ramen czy lekkiej surówki z dodatkiem pora oraz dojrzałych pomidorów.