Wietnamska zupa pho jest aromatyczną i sycącą potrawą. Głównymi składnikami klasycznego przepisu jest makaron ryżowy, bulion z wołowiny i mięso. W odróżnieniu od innych dań z tego regionu przepis na to danie jest stosunkowo nowy w wietnamskim kanonie kulinarnym. Zupa pho pojawiła się tam dopiero w XX wieku. Niektórzy historycy uważają, że zupa pho z wołowiną jest adaptacją jednogarnkowego gulaszu z warzywami. Jej początki są jednak niejasne. Dziś przepis został nieco urozmaicony i możemy przygotować ją na kilka różnych sposobów. Dla tych, którzy preferują drób, na pewno posmakuje zupa pho z kurczakiem. Istnieje również zupa pho wege. W tym przypadku zamiast bulionu wołowego używamy sosu sojowego jako głównej przyprawy oraz wywaru z warzyw i przypraw, a zamiast mięsa, dodajemy grzyby shiitake.
Wietnamski kucharz i pisarz kulinarny Alex Tran uważa, że pochodzenie zupy pho może być połączeniem pomysłu chińskiego i wietnamskiego. Bulion dodawany do makaronu ryżowego i przyprawy wykorzystywane w zupie pho jego zdaniem mają związek z przedwojennymi daniami z Chin. Z kolei wołowina jest mięsem, którym na co dzień zajadają się Wietnamczycy. Natomiast w Chinach częściej wykorzystują wieprzowinę.
Cała magia pho polega na tym, że najpierw przygotowujemy aromatyczny bulion, który później dodamy do zupy. Jest on ostoją smaku tego dania. Dlatego też na początku musimy zdecydować się, czy chcemy przygotować klasyczną pho z wołowiny, czy też wykorzystamy mięso z kurczaka. Wersja z kurczakiem może być dobrym wyborem dla amatorów, ponieważ jest o wiele łatwiejsza do przygotowania. W przypadku wyboru kurczaka możemy postawić na udka. Pamiętajmy o tym, aby przed wygotowywaniem mięsa nie obierać go ze skóry. Skóra jest istotnym elementem, który nadaje smaku całemu wywarowi. Przyprawy niezbędne do bulionu to koper włoski, goździki, cynamon, kolendra, anyż gwiaździsty, sól i pieprz. Taki zestaw przypraw doda zupie niepowtarzalnego smaku. Opcjonalnie możemy dodać do gotującego się wywaru zwęgloną w piekarniku cebulę oraz imbir. Dymne aromaty nadadzą zupie ciekawej nuty smakowej. Niektórzy ludzie pomijają ten krok, jednak trzymając się oryginalnego przepisu, powinniśmy dodać nieco cukru do zupy pho. Klasyczny wietnamski bulion ma nieco słodkawy posmak. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że do zupy pho dodaje się cukier, ponieważ smak słodyczy jest niezwykle subtelny.
Tradycyjnie do zupy pho dodaje się paski wołowiny. Fani drobiu zastępują je kurczakiem. Jednak niewiele osób wie o tym, że tym daniem można rozkoszować się również w wersji wege. Wystarczy dodać sosu sojowego do bulionu na bazie warzyw i przypraw i wkroić do zupy grzyby shiitake oraz tofu, zamiast mięsa. Pamiętajmy jednak o tym, że warzywny bulion może mieć nieco mniej smaku od mięsnego wywaru. Dlatego też przed dodaniem grzybów shiitake do gotującej się zupy, warto przesmażyć je na patelni w aromatycznych przyprawach. W ten sposób wzmocnimy smak i teksturę całego dania.