W chłodniejszych miesiącach roku, kiedy trudno o świeże warzywa i owoce, warto sięgnąć po kiszonki. Regularnie spożywane zdecydowanie poprawią odporność, której jesienią i zimą często brakuje. Zajadanie się nimi przy każdej okazji będzie korzystne nie tylko dla układu immunologicznego. Są one bowiem bogatym źródłem witamin i mikroelementów cennych dla organizmu. Co najważniejsze, świetnie smakują. Idealnie nadają się jako przystawki, ale także jako dodatki do potraw, które w ich towarzystwie nabierają niepowtarzalnego smaku. Jakie warzywa warto zatem kisić i co można z nich przyrządzić?
Chyba każdy z nas, choć raz w życiu próbował kiszoną kapustę. Ta niezwykle popularna kiszonka często pojawia się na naszych stołach nie tylko w formie sałatek, ale również, jako główny składnik dań. Jest spożywana pod różnymi postaciami niemal na całym świecie. Trudno sobie wyobrazić tradycyjny bigos, kapuśniak na wędzonce czy pierogi z kapustą i grzybami bez tej pysznej kiszonki. Jednak jest ona nie tylko składnikiem tych tradycyjnych dań kuchni polskiej. W nowoczesnych przepisach również znajduje zastosowanie.
Aby dania z kiszoną kapustą smakowały perfekcyjnie, warto zadbać o to, aby była ona jak najlepszej jakości. Najlepiej bowiem smakują domowe kiszonki, a te stosunkowo łatwo przyrządzić. Wystarczy poszatkować główkę białej kapusty, zetrzeć do niej parę marchewek, posolić, wymieszać i przez parę minut pougniatać, tak, aby puściła sok. Tak przygotowaną należy przełożyć do słoików, dokładnie wypełniając ich przestrzeń, szczelnie zamknąć i pozostawić do fermentacji.
Proces kiszenia kapusty przeciętnie zajmuje około 7-14 dni. Po tym czasie należy umieścić ją w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce. Co ciekawe, kiszeniu możemy również poddać czerwoną kapustę, a także włoską. Warto też wzbogacić smak kiszonki o kminek, koperek czy ziele angielskie. Wszystko to jednak zależy od indywidualnych, kulinarnych gustów.
Zalety jedzenia kiszonek, zwłaszcza tych przygotowanych samodzielnie w domu, są niepodważalne. W niczym bowiem nie przypominają tych, produkowanych na skalę przemysłową. Nie tylko są one witaminową bombą, ale przede wszystkim wyśmienicie smakują. Co ciekawe, kisić możemy niemal każde warzywo, zwłaszcza to zawierające dużą ilość cukrów i wody, a także niektóre owoce. Kiszona cukinia, papryka, a nawet kalafior czy rzodkiewka smakują wybornie, zwłaszcza jeśli będą doprawione ziołami czy czosnkiem. Przyprawy doskonale podkręcają ich smak i sprawiają, że każdy chętnie sięga po kiszonki z warzyw.
Kiszeniu z powodzeniem możemy poddawać również owoce, nawet tak egzotyczne, jak cytryny. Smakują równie dobrze, jak kiszonki warzywne. Po ukiszeniu doskonale nadają się do sałatek, dipów i sosów. Są również świetnym dodatkiem do mięs czy serów. Co ważne, przygotowując kiszonki z owoców należy wybierać dość twarde i dorodne sztuki, ponieważ drobne i miękkie mogą się rozpaść podczas procesu fermentacji. Kisząc owoce musimy też pamiętać o właściwych proporcjach zalewy, którą będą zalane. Przyjmuje się, że do 1 litra przegotowanej, schłodzonej wody, dodajemy około 20 gram soli. Oczywiście możemy też dodać inne przyprawy, takie jak kardamon, cynamon, które świetnie nadają się do kiszenia jabłek czy gruszek, ale też goździki, ziele angielskie, a nawet pieprz czy czosnek. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych i efektu, jaki chcemy osiągnąć.