Chociaż trudno to sobie wyobrazić, okazuje się jednak, że warzywa świetnie sprawdzają się jako składniki ciast. Co więcej, wykorzystując je w tym celu, uzyskujemy zaskakujące efekty. Warzywne dodatki nie tylko bowiem korzystnie wpływają na smak ciast, ale sprawiają także, że po upieczeniu ciasta te są lekkie, wilgotne i przez długi czas zachowują świeżość. Nie tracą też walorów smakowych, co najbardziej martwi łasuchów, uwielbiających słodkie wypieki. Warzywa zawierają w sobie sporo cukru, dlatego nie trzeba się zbytnio martwić, że przyrządzone na ich bazie ciasta będą mało słodkie. Przepisów na ciasta z warzyw jest mnóstwo, dlatego jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, warto je wypróbować.
Jednym z najbardziej znanych i chętnie przyrządzanych wypieków warzywnych jest ciasto marchewkowe. Słodkie, o niezwykle miękkiej i wilgotnej konsystencji, w smaku przypominające nieco klasyczny piernik. Oprócz tradycyjnych składników, takich jak mąka pszenna, ziemniaczana, jaja i cukier, do przyrządzania ciasta potrzebna jest marchew. To właśnie dzięki niej ciasto po upieczeniu ma charakterystyczną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Utarta marchewka w trakcie pieczenia mięknie i sprawia, że struktura ciasta jest wyjątkowa. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej dodaje niepowtarzalnego, korzennego smaku, który trudno zapomnieć.
Nie tylko marchewka jest doskonałym składnikiem słodkich wypieków. Zdrowe ciasto z warzyw można przyrządzić także na bazie szpinaku. Leśny mech to deser, który robi furorę zawsze, kiedy pojawia się na stole. To wyjątkowo smaczne, mięsiste i wilgotne ciasto, a co najważniejsze — w zaskakującym, zielonym kolorze. A wszystko to, dzięki użyciu szpinaku, który pozornie nie ma nic wspólnego ze słodkimi wypiekami. Świeży lub mrożony, dokładnie rozdrobniony za pomocą blendera, dodaje się do masy przyrządzonej z utartych jaj, cukru i niepełnej szklanki oleju. Oczywiście konieczna jest również mąka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszane wszystkie składniki przelewamy do formy i pieczemy. Ciasto smakuje rewelacyjnie przełożone kremem mascarpone i udekorowane owocami granatu, borówkami lub malinami i listkami mięty. Nie tylko wygląda rewelacyjnie, ale tak też smakuje.
Warzywne ciasta mają zaskakująco dobry smak i niepowtarzalną miękką i wilgotną konsystencję. Nie tylko wybornie smakują i intrygująco wyglądają. Są także mniej kaloryczne i bardziej bogate w cenne składniki odżywcze, niż tradycyjne ciasta. To sprawia, że warto na stałe je włączyć do swojego jadłospisu. Takie zdrowe, słodkie przekąski na pewno będą ciekawym urozmaiceniem diety i wzbogacą ją o ważne elementy.