Nietypowa wielkość, niespotykany kształt, drobne przebarwienia na skórce. Takie warzywa standardowo nie trafiłyby do produkcji żywności. Jednak WINIARY postanowiły je uratować i wykorzystać w limitowanej edycji swoich znanych i lubianych zup: Krupniku, Barszczu czerwonym i Jarzynowej. Naszym zdaniem idealne warzywa to takie, które są bogate w składniki odżywcze oraz smaczne. Ich wygląd nie powinien mieć znaczenia.
Jakie jest idealne warzywo? Bogate w składniki odżywcze oraz smaczne. Jego wygląd nie powinien mieć znaczenia, jednak nie zawsze tak jest. Warzywa o nietypowej wielkości czy kształcie standardowo nie trafiają do produkcji żywności, mimo że ich smak nie odbiega od smaku tych o regularnym wyglądzie. Limitowana edycja zup marki WINIARY to doskonały sposób na ograniczenie tego zjawiska.
W każdym z produktów znajduje się jedna grupa uratowanych warzyw: w Krupniku są to marchewki, w Barszczu czerwonym – buraki, a w Jarzynowej – selery.
W zupach marki WINIARY z Uratowanymi warzywami te nieregularne z wyglądu warzywa są wykorzystywane tak, jak te standardowe. Bez zmiany w składzie czy smaku produktów. Dzięki temu marka może przyczynić się do niemarnowania żywności, a konsumenci, oprócz pysznej zupy, zyskują też poczucie, że robią coś dobrego dla środowiska.
Limitowana edycja Zup z Uratowanymi warzywami pojawia się w sklepach już od drugiej połowy sierpnia 2023.