Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz biały to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych, który gości na stołach już od kilku stuleci i wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest to zupa przygotowywana na bazie bulionu z białej kiełbasy, z dodatkiem ziemniaków i mąki, podawana z jajkiem na twardo oraz natką pietruszki. Stanowi on jeden z kluczowych elementów polskiej tradycji kulinarno-kulturowej.
Biały barszcz na zakwasie - wieloletnia tradycja i wspaniały smak
Biały barszcz z kiełbasą to zupa, która nie tylko wyróżnia się niesamowitym, uniwersalnym smakiem, ale również kojarzy się nieodłącznie z polską tradycją, przywodząc na myśl wielkanocne obyczaje. Najczęściej podawany jest on z kiełbasą, jajkami ugotowanymi na twardo, a także białym pieczywem lub niekiedy ziemniakami.
W Polsce, biały barszcz na zakwasie z kiełbasą to danie, które pojawia się na stołach nie tylko podczas Wielkanocy, ale również w trakcie innych uroczystości rodzinnych. Choć w obecnych czasach można już kupić gotowy zakwas oraz bulion, to jednak pomimo tego, w wielu domach nadal przygotowuje się biały barszcz samodzielnie, aby zachować oryginalny smak i aromat.
Dlaczego warto przygotować barszcz biały?
Barszcz biały jest to danie, łączące w sobie prostotę przygotowania z jedynym w swoim rodzaju aromatem, oferując niepowtarzalne doznania smakowe. Zupa ta może być przygotowana na wiele sposobów, w zależności od indywidualnych preferencji każdego z przybyłych gości.
Przepis na biały barszcz - szybkie i smaczne danie w zaledwie kilka chwil
Zakwas na biały barszcz wymaga osobnego przygotowania, z tego też powodu, jeśli chcesz zaoszczędzić nieco czasu, przedstawiamy prosty i szybki, alternatywny przepis na smaczną zupę. Pracę rozpoczynamy od ugotowania kiełbasy w jednym litrze wody przez około dziesięć minut, a następnie jej pokrojenia na cienkie plastry. Największą popularnością cieszy się oczywiście biały barszcz na białej kiełbasie, jednak możesz zastąpić ją również kiełbasą podwędzaną. Gotujemy jajka na małym ogniu. Później rozprowadzamy barszcz w szklance zimnej wody i gotujemy przez pięć minut. Tak oto przygotowany barszcz biały zagęszczamy śmietaną 18%, która nie tylko odpowiada za konsystencję zupy, ale także nadaje jej lekko kwaskowatego aromatu. Barszcz biały z kiełbasą i pokrojonymi w ćwiartki jajkami, doprawiamy przy pomocy ulubionych przypraw oraz obowiązkowo dodajemy pieprzu i świeżej natki pietruszki. Życzymy smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Kiełbasę ugotuj w 1 litrze wody.
Wyjmij i pokrój w plastry.
Zupę rozprowadzić w 1 szkl. zimnej wody i dodaj do wywaru. Gotuj 5 minut.
Dodaj śmietanę, dopraw pieprzem. Podawaj z jajkami pokrojonymi na ćwiartki i kiełbasą. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Jola