Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W przepisach kuchni polskiej i europejskiej dominują receptury na ciasto wykonane z mąki pszennej. Warto jednak czasami szukać bardziej oryginalnych rozwiązań. Czymś takim jest naleśnik z mąki kukurydzianej. Ma trochę inny smak niż tradycyjny naleśnik pszenny, a przy tym będzie daniem bezglutenowym. Różnego rodzaju placki kukurydziane smaży się w Ameryce Południowej i Środkowej od tysięcy lat. W końcu stamtąd wywodzi się tortilla - pierwotnie tylko kukurydziana, a nie pszenna czy gryczana - jak dzisiaj.
Naleśnik kukurydziany przygotowuje się podobnie jak klasyczny. Tutaj także kluczowymi składnikami do wymieszania z mąką są jaja i mleko. Koniecznie pamiętaj, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki. W momencie przygotowywania dania powinny być w temperaturze pokojowej, a nie kompletnie zimne. To pozwoli uformować ciasto o właściwej konsystencji. Do podstawowych produktów dodaje się także proszek do pieczenia, cukier waniliowy nadający plackom słodki smak oraz odrobinę gazowanej wody mineralnej.
Gotowe ciasto wlewaj na patelnię, na której olej jest już rozgrzany. Idealnie, jeśli będzie to specjalna patelnia do smażenia naleśników, czyli taka, która jest cienka i dość płaska. Przy przewracaniu ich na drugą stronę używaj łopatki plastikowej lub drewnianej, nigdy nie sięgaj po metalowe, ostre przyrządy, żeby nie porysować powłoki o nieprzywierających właściwościach.
Naleśniki na mące kukurydzianej świetnie nadają się na śniadanie. Zarówno do zjedzenia na ciepło w domu, jak również do zabrania na wynos - na wycieczkę, do pracy albo do dziecięcej śniadaniówki. Możesz zjeść je na słodko, dodając ulubioną konfiturę, dżem albo marmoladę. Jeśli wolisz wersję wytrawną, także bez problemu dopasujesz odpowiednie składniki - na przykład wędlinę, ser, pomidory, paprykę, świeże zioła i przyprawy. Jest tak dużo wersji dodatków, że nie sposób opisać wszystkich. Najlepiej dodawać po prostu to, na co w danej chwili masz ochotę. Receptura jest bardzo uniwersalna.
Naleśniki z mąki kukurydzianej to przepis bardzo podobny do znanych wszystkim naleśników pszennych, a jednak zapewnia nowe doznania smakowe. Koniecznie musisz go wypróbować!
Mikserem zacznij miksować jajka. Następnie dodaj cukier nadal miksując. Kolejno powoli dodaj składniki po trochu mąki, wody, mleka, cukru, proszku i cukru wanilinowego.
Dodaj do ciasta również łyżkę oleju. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodaj wody lub mleka. Ciasto ma być lejące się i w miarę rzadkie.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż naleśniki - z obu stron na rumiano. Podawaj na ciepło z kremem.
Helena