Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W jesiennym menu dominują przede wszystkim grzyby. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Popularne są przede wszystkim borowiki, podgrzybki, maślaki i kurki, a co powiesz na boczniaki? Możesz je smażyć razem z jajecznicą i wykorzystać na śniadanie albo przygotować pyszny dodatek do obiadu. Wypróbuj przepis na boczniaki panierowane! Delikatny smak grzybów w połączeniu z przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY sprawi, że boczniaki podczas jesiennych, ale i letnich miesięcy staną się Twoim ulubionym sposobem na lekki obiad, kolację lub przekąskę.
Boczniaki to także częsty wybór wegan i wegetarian. Są świetnym zamiennikiem mięsa i mogą być wykorzystywane w wersji panierowanej np. do burgerów lub zamiast klasycznego kotleta na przysłowiowy niedzielny obiad. Popularne jest także robienie flaczków z boczniaków. Te niezwykłe grzyby o charakterystycznym kształcie są cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają sporo potasu, magnezu, a także witaminy z grupy B. Są też bogatym źródłem kwasu foliowego i witaminy B6. Dzięki temu korzystnie wpływają na układ nerwowy, wspierają pracę naczyń krwionośnych i mogą obniżać poziom cukru. Mówi się nawet, że mogą hamować proces starzenia organizmu!
Boczniaki w panierce są niezwykłe proste do wykonania. Wystarczy dosłownie kilka składników, aby uzyskać doskonały smak i efekt potrawy chrupiącej na zewnątrz i miękkiej w środku. Pomocna może okazać się także przyprawa Ziarenka Smaku WINIARY, która podkreśla smak i sprawia, że boczniaki smakują świetnie do obiadu, ale także jako samodzielna przekąska. Do ich przygotowania potrzebna będzie także mąka, jajko, masło, bułka tarta oraz przyprawy. Do smażenia przyda się oczywiście olej — najlepiej użyć rzepakowego lub słonecznikowego. Przed panierowaniem boczniaki musisz umyć, osuszyć i usunąć z nich nóżki (wykorzystaj je np. do jajecznicy na śniadanie). Boczniaki panieruje się podobnie jak tradycyjne kotlety schabowe czy drobiowe. Najpierw należy obtoczyć je w mące, następnie zanurzyć w jajku, a potem dobrze otulić bułką tartą. Zamiast bułki możesz także użyć dobrze zmielonych płatków owsianych lub kukurydzianych. Bardzo ważne jest odpowiednie przyprawienie masy jajecznej. Boczniaki same w sobie mają dość neutralny smak, przez co musisz im trochę pomóc. Nie zapomnij przede wszystkim o soli i pieprzu. Panierowane boczniaki lubią towarzystwo ziemniaków z koperkiem lub w formie purée, ale równie dobrze komponują się pod postacią burgera z chrupiącą bułką, warzywami i pysznym sosem. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, na co masz akurat ochotę. Smacznego!
Jajka wbić na talerz, wymieszać. Dodać przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY i pieprz.
Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć twarde nóżki.
Osuszone grzyby oprószyć mąką, następnie zanurzyć w jajku z przyprawami i bułce tartej.
Kłaść na rozgrzany olej z dodatkiem masła. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać na gorąco zaraz po przygotowaniu.
Maria