Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cukinia marynowana na zimę w słoikach przychodzi na ratunek w czasie niejednego, zimowego obiadu. Zalewa na bazie octu i przypraw nadaje cukinii winnego i wytrawnego smaku, który jest przełamany naturalnym, delikatnym smakiem tego pysznego i wartościowego warzywa.
Marynowana cukinia - historia warzywa
Cukinia pochodzi z obu Ameryk, gdzie pierwotnie spożywano tylko nasiona. Warzywo trafiło do Europy w XVI wieku wraz z innymi ciekawostkami przywiezionymi z Nowego Świata. Na początku cukinia, jak większość osobliwości, była uprawiana w ogrodach botanicznych. Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię europejską i śródziemnomorską bez tego warzywa. Uważa się, że to włosi w XVIII wieku zaczęli jako pierwsi używać niedojrzałej, czyli takiej którą przeznaczamy również do marynowana. Od czasów starożytnych ludzkość starali się zachować jak najdłużej zebrane warzywa i owoce, dlatego wymyślono kilka metod w tym marynatę.
Cukinia marynowana do obiadu
Cukinia to wdzięczne warzywo. Im mniejsza cukinia, tym mniej trzeba jej gotować. Młode okazy są bardzo smacznymi przekąskami nawet w surowej postaci z dodatkiem aromatycznych dipów i sosów. Cukinia jest bardzo łatwa w przygotowaniu i nadaje się do prawie każdej metody gotowania w tym do gotowania na parze, pieczenia, grillowania, smażenia lub do marynowania. Marynowana cukinia na zimę to doskonały dodatek do obiadu, dań mięsnych i jako samodzielna przekąska. Chrupiąca, rozpływająca się w ustach, soczysta marynowana cukinia na zimę to przyjemna przekąska na świąteczny stół o każdej porze roku. Produkt w zasadzie jest uniwersalny i można go przyrządzić w dowolny sposób, ale niesamowitego smaku nabiera w połączeniu z ostrymi przyprawami, solą i delikatną marynatą. Marynowana cukinia nie ustępuje smakiem marynowanym pomidorom, ogórkom i grzybom. Marynowana cukinia doskonale sprawdza się w sałatkach warzywnych i w czasie grillowania. Ten marynowany przysmak sprawdzi się w koreczkach, na kanapkach i tartinkach.
Cukinia marynowana na zimę - sposób przyrządzenia
Twardą, młoda cukinię myjemy i odcinamy końcówki, a następnie kroimy w plastry. W garnku umieszczamy składniki zalewy i podgrzewamy je do momentu, kiedy przenikną się smakami i dobrze się połączą. Do wyparzonych słoików wkładamy przygotowaną wcześniej cukinię, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, ząbek czosnku. Napełnione słoiki zalewamy w 3/4 zalewą, a następnie zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy około 12 minut. Słoiki studzimy upewniając się, że są szczelnie zamknięte.
Cukinię umyj, odetnij końcówki, pokrój w plasterki.
Składniki zalewy dodaj do garnka i podgrzej, aż się dobrze połączą.
Do umytych w gorącej wodzie słoików wkładaj pokrojoną cukinię, po kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku.
Zalej zalewą, ale nie do pełna. Zakręć dobrze i pasteryzuj w wodzie w garnku wyłożonym ściereczką ok. 12 minut. Odstaw do ostygnięcia
ANIUSIA