Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ugotuj budyń, do gorącego dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieć ciasto.
Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.
3/4 ciasta rozłóż w formie,uformuj brzegi, a całość nakłuj widelcem, dociśnij (pozostałą część ciasta odłóż do lodówki).
Na ciasto w formie wyłóż masę budyniową, a następnie śliwki. Posyp dwiema łyżkami cukru.
Zetrzyj resztę ciasta na szerokich oczkach tarki na śliwki.
Piecz około 45 minut.