Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Każdy, kto uważa, że gotowane warzywa nie mogą być smaczne, prawdopodobnie nigdy nie spróbował kalafiora polanego masłem z bułką tartą. To znakomity sposób na to, by zastąpić tradycyjną surówkę, ale i pomysł na samodzielne danie lub przekąskę. Smakuje wyśmienicie na ciepło, ale znajdą się też amatorzy tego smaku na zimno. Niezależnie od sposobu podania, warto wiedzieć, jak przygotować kalafior z masłem i bułką tartą.
Przygotowanie kalafiora nie zajmie więcej niż pół godziny, a dzięki niemu wzbogacisz smak klasycznych dań z mięsem lub rybą. Możesz do tego wykorzystać zarówno kalafior świeży, jak i mrożony. Jeśli wybierzesz świeży, zacznij od odkrojenia liści i umycia warzywa. Następnie włóż je do osolonej, wrzącej wody i gotuj pod przykryciem. Co jakiś czas sprawdzaj, czy kalafior jest już miękki. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że się rozpadnie.
Odcedź wodę, podziel kalafior na mniejsze części i przełóż na półmisek. W rondelku lub na patelni rozpuść pół kostki masła. Stopniowo dodawaj do niego bułkę tartą, nie przestając mieszać masła i utrzymując je na małym ogniu. Kiedy bułka nabierze złocistego koloru, polej kalafior masłem z bułką. Na koniec całość posól i popieprz. Być może jest to nieco kaloryczny sposób na podanie tego warzywa, ale jego smak jest wart grzechu!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć i włożyć do osolonej wrzącej wody z 3 łyżkami bulionu WINIARY. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Odcedzić. Podzielić na mniejsze części.
Na patelni roztopić masło i dodać bułkę tartą, cały czas mieszać na małym ogniu aż się lekko zarumieni.
Na półmisek wyłożyć kawałki kalafiora i polać gorącym masłem z bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
BARTOSZ