Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krucha, pyszna i szybka szarlotka z wiórkami kokosowymi oraz... majonezem! Tak, to możliwe i na dodatek – przepyszne! Ciasta nie trzeba chłodzić, jabłek smażyć – a efekt... przechodzi wszelkie oczekiwania. Sprawdź nasz przepis na szybką szarlotkę i wypróbuj ją już dziś.
By przygotować szybką szarlotkę, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta: mąkę, masło, cukier, jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia oraz 2 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY. Zrób z nich kruszonkę.
Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia, podziel ciasto na dwie nierówne części w proporcjach 3:1. Większą część ciasta rozłóż na formie, na nią wyłóż starte jabłka, a na górę – pozostałą, mniejszą część ciasta. Wierzch szybkiej szarlotki posyp wiórkami kokosowymi.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw szybką szarlotkę i piecz przez 50 minut. Po tym czasie będzie gotowa. Przed podaniem możesz udekorować ją listkami świeżej mięty.
Szybka szarlotka może być serwowana na zimno, ale świetnie smakuje też na gorąco – na przykład z lodami waniliowymi. Choć jej nazwa bierze się z tego, że można przygotować ją w krótkim czasie, to przekonasz się, że równie szybko – znika.
Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz jabłek i wiórków, zrób kruszonkę.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż 3/4 ciasta, następnie jabłka i resztę ciasta.
Posyp wiórkami kokosowymi.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50 minut.
Szarlotkę podawaj udekorowaną świeżą miętą.
Aneta