Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Fasolka po bretońsku to jedna z ulubionych polskich potraw. Z Bretanią niewiele ma wspólnego - gdyby jednak mieszkańcy tego regionu spróbowali jej, chętnie przypisaliby sobie autorstwo tego przepisu. Ten tradycyjny przepis kuchni polskiej przyrządza się z białej fasoli (typu piękny jaś) i dobrej jakości kiełbasy z dodatkiem cebuli i koncentratu pomidorowego. Bulion wołowy WINIARY z kolei dopełnia smak i łączy danie w całość. Zanim jednak przystąpisz do przygotowywania, dzień wcześniej namocz fasolę, by później przyspieszyć jej gotowanie.
Poza tym przyrządzenie fasolki po bretońsku zajmie jedynie pół godziny, więc to doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad. Ostatecznie fasola stanowi bogate źródło roślinnego białka. Zastanawiasz się, jak zrobić fasolkę po bretońsku? Namoczoną przez całą noc fasolę gotuj w tej samej wodzie. Pamiętaj, by lekko ją posolić. Ważne, by fasola była pod wodą, więc w razie potrzeby dolej jej nieco więcej.
Podczas gotowania przygotuj cebulę i kiełbasę. Pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie usmażone dodaj do miękkiej fasoli. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i Bulion wołowy WINIARY. Dopraw pieprzem i gotuj jeszcze przez kilka minut. Jeśli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, zagęść go odrobiną śmietany i mąki. Każdą porcję podawaj posypaną świeżą pietruszką, z bułką z masłem lub grzankami. Koniecznie wypróbuj przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą według naszego pomysłu!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Fasolę dokładnie opłucz, zalej wodą i posól.
Odstaw do napęcznienia, najlepiej na noc.
Fasolę gotuj w tej samej wodzie, aż będzie miękka. W razie potrzeby dolej gorącej wody. Fasola musi być przykryta wodą.
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni.
Usmażone dodaj do miękkiej fasoli.
Do potrawy dodaj koncentrat, bulion i dopraw pieprzem, gotuj kilka minut.
Jeśli potrawa jest zbyt rzadka możesz ją zagęścić śmietaną i mąką (1 łyżka mąki i 100 ml śmietanki).
Fasolkę podawaj z bułką z masłem.
(Brak tytułu)