Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w dosyć cienkie plasterki.
Cebulę obierz, potnij w półtalarki.
Na patelnię wlej olej (ok. 1/3 szklanki), podgrzej, wrzuć ziemniaki i cebulę. Duś na bardzo wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli, a ziemniaki będą tylko lekko twardawe.
Jajka wbij do miski, roztrzep, dodaj ZIARENKA SMAKU, sól i pieprz. Łyżką cedzakową wyjmij z tłuszczu ziemniaki i cebulę, nieco przestudź, dodaj do jajek. Dokładnie wymieszaj, odstaw na chwilę.
Patelnię umyj, wysusz, wlej odrobinę oleju, mocno rozgrzej. Wlej jajka z ziemniakami i cebulą. Następnie zmniejsz ogień do minimum. Kiedy spód i boki placka zaczną odchodzić od patelni, przykryj ją płaskim talerzem, przekręć dnem do góry, a potem zsuń z talerza na patelnię placek nieusmażoną stroną. Smaż do 10 minut.
Tortillę pokrój na kawałki, podawaj na zimno lub gorąco.
Zapowiadanie