Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć na ogół lubimy grzyby, w tym także dostępne przez cały rok świeże pieczarki, to wciąż nie doceniamy ich wystarczająco. I nie chodzi wyłącznie o ich smak, ale też o właściwości odżywcze. Nie każdy wie, że pieczarki są źródłem wartościowego białka, korzystnych kwasów tłuszczowych oraz potasu, miedzi, selenu, wielu witamin i mnóstwa innych składników odżywczych. Nasz przepis na sos pieczarkowy ze śmietaną pomoże Ci wprowadzić ten element do codziennego jadłospisu Twojej rodziny.
Tym, co odpowiada za wyjątkowy smak sosu pieczarkowego ze śmietaną jest dopełnienie go Przyprawą w Płynie MAGGI oraz podsmażoną cebulką. Intensywne smaki przełamuje obecność śmietanki, która powoduje, że sos staje się bardzo kremowy i doskonale sprawdza się jako dodatek do różnych dań. Od mięs, poprzez makarony, aż po krokiety i kasze. Cały proces przygotowania nie powinien zająć więcej niż godzinę.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Do rondelka włóż 2 łyżki masła i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj przygotowane wcześniej pieczarki i duś przez około 10 minut. W tym czasie mąkę wymieszaj z 3 łyżkami śmietany do sosów i odrobiną wody. Dodaj do pieczarek i zagotuj. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz Przyprawą w Płynie MAGGI. Podawaj na ciepło z ryżem, ziemniakami bądź makaronem.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki
W rondelku rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekana cebulę.
Dodać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Porażka