Kebab na frytkach domowy to jedno z najpopularniejszych dań, które skradło serca tysięcy Polaków. Wyróżnia się ono nie tylko pysznym smakiem, ale również banalnym przygotowaniem, dzięki któremu każda osoba niezależnie od gastronomicznych umiejętności powinna poradzić sobie z jego przyrządzeniem.
Kebab na frytkach - jakie składniki będą niezbędne?
Do przygotowania kebabu z frytkami niezbędny będzie przede wszystkim filet z kurczaka. To on determinuje wyjątkowy smak tej potrawy, jednak oprócz niego niezbędne są również ziemniaki wraz z olejem, dzięki którym wykonane zostaną frytki. Mogą one przybierać różne formy, aczkolwiek do kebabu najlepiej pasują podłużne warianty. Aby potrawa ta smakowała jeszcze lepiej, warto wzbogacić ją o warzywa. W tej roli dobrze spiszą się: pomidory, ogórki oraz cebula. Sam kebab robi się bardzo krótko, albowiem cały proces trwa mniej niż pół godziny. Oznacza to, że potrawa ta świetnie sprawdzi się na każdą okazję.
Domowy kebab - jak zrobić krok po kroku?
Przygotowanie kebabu na frytkach jest relatywnie proste, jednak aby danie to przypadło do naszego gustu, powinno zostać wykonane z należytą starannością. Po pokrojeniu kurczaka oraz odpowiednim przyprawieniu należy odstawić go do zamarynowania na około kwadrans. Następnie należy pokroić cebulę oraz wrzucić ją na patelnię, na której uprzednio powinno zostać umieszczone mięso. Aby dodać daniu walorów smakowych, warto dołożyć pokrojonego ogórka oraz pomidory. Kolejnym istotnym etapem jest przygotowanie frytek. Powinny one gotować się przez około 6 minut. Po ugotowaniu frytek obligatoryjne jest ich osuszenie oraz wrzucenie na rozgrzany tłuszcz. Po usmażeniu frytki należy posolić i położyć je na talerzu tuż obok porcji mięsa. Całość warto polać majonezem dekoracyjnym oraz ketchupem - dzięki temu kebab domowy będzie nie tylko pyszny, ale także atrakcyjny pod kątem estetycznym.
Kebab - kto powinien na niego postawić?
Kebab na frytkach to niezwykle uniwersalne danie. Świetnie spisze się jako patent na wieczorny posiłek, albowiem jego przygotowanie jest nie tylko proste, ale również bardzo szybkie. Kebab na talerzu z frytkami jest ceniony również ze względu na swoją unikalność - kapitalnie sprawdzi się w charakterze eleganckiego obiadu, a jego pyszny smak sprawi, że kubki smakowe wszystkich domowników będą usatysfakcjonowane. Potrawa ta jest więc absolutnie obligatoryjnym przysmakiem w jadłospisie wszystkich osób, które nie wyobrażają sobie życia bez mięsa. Wyjątkowy smak i prostota przygotowania sprawią, że błyskawicznie zakochasz się w tym daniu.