Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gotujemy ryż do momentu, gdy będzie bardzo miękki, a następnie odkładamy do wystudzenia.
Mięso mielone smażymy na patelni z użyciem oleju, dodajemy curry oraz pieprz.
Cebulę kroimy na bardzo drobne kawałeczki i dodajemy do mięsa. Pod koniec smażenia dokładamy zielony groszek i rodzynki.
Gdy ryż będzie już chłodny, przekładamy go do dużego garnka i dodajemy jajka oraz mniej więcej 2 garści mąki pszennej i 2 garści tartej bułki. Wszystko należy bardzo dobrze wymieszać dodając wody do momentu, gdy masa będzie sprężysta.
Formujemy placki wielkości dłoni, na środek nakładamy farsz z mięsa mielonego i zamykamy brzegi tworząc kulki w kształcie elipsy.
„Kuby” należy smażyć na głębokim oleju (ja zazwyczaj robię to we frytkownicy, ale można również smażyć na głębokiej patelni). Nalewamy olej i bardzo dobrze rozgrzewamy (nie wkładamy „Kuby” na zimny olej). Staramy się, aby w trakcie smażenia kulki nie dotykały się nawzajem. Jeżeli smażmy na patelni na początku należy polewać nie zanurzone części gorącym olejem. Smażymy z obu stron do momentu, gdy „Kuby” będą miały ładny brązowy kolor.
Można je podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym.
ONA