Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Resztki ryb dokładnie wyjemy, zalewamy 2-2,5 l wody. Dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Powoli zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin.
Gotowy wywar odcedzamy przez gęste sito lub gazę.
Paprykę myjemy, układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, pieczemy, aż skórka będzie mocno przypieczona. Przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do przestygnięcia.
Cebule kroimy w drobną kostkę. Podduszamy w rondlu na rozgrzanym oleju.
Kawałek papryczki chili drobno siekamy, dodajemy do cebuli.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do rondla przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, przesmażamy pół minuty.
Dodajemy do rondla pomidory.
Zdejmujemy z papryki skórkę, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy paprykę w kawałki i dodajemy do rondla.
Dodajemy do rondla wywar rybny, doprawiamy solą morską i pieprzem. Dodajemy dzwonka, gotujemy godzinę na wolnym ogniu.
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę rybną szczyptą cukru.
Węgierską zupę rybną podajemy z kawałkami karpia, zabielamy śmietaną, posypujemy natką pietruszki.
Elzbieta
Jezeli udostepiacie jakiekolwiek przepisy, to pierwsze sprawdzenie jaki jest orginalny przep