Pstrąg tęczowy to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Ma niezwykle delikatne, lekko słodkawe mięso o atrakcyjnym różowym kolorze, przypominające nieco łososia. Choć wyglądem i strukturą bardzo go przypomina, to jest zdecydowanie bardziej kruche, a przede wszystkim zawiera znacznie mniej tłuszczu, co tradycyjny łosoś. Z tego względu pstrąga tęczowego poleca się między innymi osobom na niskotłuszczowej diecie. Mięso tej smacznej ryby jest skarbnicą cennych składników odżywczych, witamin oraz mikroelementów. Największą jednak zaletą jest jego wyjątkowy smak. Miłośnicy rybnych dań na pewno docenią walory smakowe przepysznego pstrąga, bez względu na sposób jego przyrządzenia.
Pstrąg jest rybą, która ma w naszym kraju długą tradycję kulinarną. W krystalicznie czystych, rodzimych rzekach gatunek ten miał doskonałe warunki do rozwoju, dlatego było go pod dostatkiem. Nie było najmniejszego problemu, aby złowić tę smaczną rybę i przyrządzić w ulubiony sposób. Dziś równie chętnie sięgamy po pstrągi, ale najchętniej po filety, które są powszechnie dostępne w sklepach. Największą ich zaletą jest to, że błyskawicznie się je przyrządza, co więcej, z powodzeniem można je przygotować na wiele sposobów. My polecamy sprawdzony przepis na pstrąga tęczowego pieczonego w folii. Ta wyjątkowo smaczna ryba z piekarnika zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie!
Pstrąg tęczowy pieczony w folii to doskonały pomysł na lekki obiad lub kolację. Można go podawać z rozmaitymi dodatkami. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale równie dobrze z gotowanymi ziemniakami, obficie posypanymi drobno posiekanym koperkiem. Pstrąg tęczowy z piekarnika to proste danie, którego przyrządzenie nie jest zbyt kłopotliwe, co więcej, nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych. Dzięki użyciu odpowiednich składników i przypraw, ma delikatny smak i niepowtarzalny aromat. Ryba z cytryną i porem to smakowite danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich i smacznych potraw. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszną rybę pieczoną w folii z cytryną i porem!
Do przyrządzenia tej smacznej potrawy potrzebujemy świeże filety z pstrąga tęczowego. Należy je umyć, osuszyć i położyć na folii aluminiowej. Na każdym z nich kładziemy po łyżce masła, a następnie rybę doprawiamy Ziarenkami Smaku WINIARY. Tak przygotowane filety przykrywamy plasterkami cytryny i pokrojonym porem. Pstrąga szczelnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Przygotowana według naszego przepisu ryba z piekarnika w folii jest niesłychanie delikatna w smaku, krucha i wręcz rozpływa się w ustach!
Swoje imie