Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rurki z kremem budyniowym przepis
Jak przygotować pyszne rurki z kremem? Będą Ci potrzebne następujące składniki: masło, mąka pszenna, śmietana 18%, mleko, budyń o smaku waniliowym Winiary, dwa żółtka, opakowanie cukru wanilinowego Winiary oraz pięć łyżek cukru.
Wszystkie składniki zagnieć tak, aby otrzymać formę luźnego ciasta. Uformuj ciasto w kulkę i zawiń w folię. Tak przygotowaną masę włóż na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto już się chłodzi, zdejmij folię i rozwałkuj je. Ciasto na rurki po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około dwóch mm. Potnij je z pomocą noża na paski — powinny mieć szerokość około dwóch centymetrów i długość około dwudziestu centymetrów. Dzięki temu rurki będą się łatwo zawijać.
Czas na wspomniane zawijanie rurek. Przede wszystkim należy natłuścić masłem foremki do rurek. Zawiń na nich paski ciasta w taki sposób, aby kolejna partia ciasta zachodziła odrobinę na wcześniejszą. Jeśli nie masz foremek do rurek, możesz zrobić je samodzielnie, formując rurki z papieru do pieczenia i zawijając je dokładnie folią aluminiową. Takie formy są wystarczająco grube i sztywne, aby z ich pomocą upiec pyszne rurki z kremem. Pamiętaj, że jeżeli zdecydujesz się na zrobienie własnych foremek, również musisz je natłuścić (na przykład masłem). Kiedy już zawiniesz ciasto na wszystkie foremki, ułóż rurki na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Piecz je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Jak długo ma pieką się rurki? Wystarczy około 20 minut. Ciastka będą gotowe, kiedy ciasto przybierze ładnego złotego koloru. Po tym czasie możesz wyjąć rurki z pieca, ale pamiętaj, aby nie zdejmować rurek z foremek, póki są gorące. Jeżeli zdejmiesz ciastka za szybko, będą zbyt gorące i zaczną się kruszyć.
Tak przygotowane rurki wypełniamy kremem i posypujemy cukrem pudrem.
Zamiast ciężkich, bardzo słodkich kremów, warto przygotować delikatną masę budyniową. Jak to zrobić?
Na początek ugotuj na mleku budyń o smaku Waniliowym WINIARY, postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowany budyń pozostaw do ostygnięcia. Następnie utrzyj tłuszcz z 1 szklanką cukru pudru. Zaleca się użycie w tym celu 1/2 kostki masła. Możesz również wykorzystać margarynę w kostce. Podczas ucierania masy dodawaj do niej po jednej łyżce zimnego budyniu. Kontynuuj aż do zużycia całego budyniu. W efekcie powstanie dość gęsty, ale gładki krem.
Gdy nadzienie jest gotowe, rurki napełnisz z pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Teraz możecie zajadać się pysznymi rurkami razem z rodziną i przyjaciółmi. Musimy Cię jednak ostrzec — od tego wybornego deseru ciężko się oderwać.
Z podanych składników zagnieć ciasto. Ciasto powinno być dość luźne. Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj na ok 1-2 mm. Następnie pokrój na paski ok. 2 cm szerokości i 20 cm długości.
Foremki do rurek posmaruj masłem. Zawiń na nich paski ciasta - tak, aby kolejna warstwa zachodziła odrobinę na wcześniejszą.
Ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjmij z piekarnika. UWAGA! Rurki należy zdejmować z foremek, gdy są gorące. Zimne rurki będą się kruszyć.
Zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadź żółtka i proszek budyniowy.
Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Gotuj, ciągle mieszając - aż budyń będzie gęsty.
Garnek przykryj folią, aby nie utworzył się kożuch i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzyj na puch, dodawaj stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełnij rurki.
Wypełnione rurki posyp cukrem pudrem!
Anika