Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Suszone pomidory są jednocześnie doskonałą przyprawą, dodatkiem i składnikiem bazowym intensywnych w smaku sosów czy past. Ich walory smakowe są o wiele bardziej wyraziste niż ma to miejsce w przypadku pomidorów świeżych. Suszone pomidory można kupić w wersji zwykłej oraz marynowane w oliwie czy oleju. Te pierwsze przed przygotowaniem pasty warto namoczyć w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, która pełni rolę naturalnego konserwantu. Pasta z suszonych pomidorów nawet w bardzo niewielkiej ilości zupełnie odmieni smak codziennych kanapek i przekąsek, takich jak krakersy, chipsy czy paluszki. Można stosować ją także w roli dipu do surowych warzyw. Jak przygotować pastę z suszonych pomidorów we włoskim stylu?
Sprawdzony przepis na pastę z suszonych pomidorów i czosnku - po włosku
Istnieje wiele przepisów na pastę z suszonych pomidorów. Pomidory można zmiksować zarówno z orzechami, jak i z pestkami czy ziarnami, na przykład z prażonym słonecznikiem. We włoskiej wersji pasta z suszonych pomidorów i czosnku bazuje jednak na innym składniku - na czarnych oliwkach. To oliwek w przepisie jest najwięcej, choć nie oznacza to, że dominują one w smaku gotowej pasty. Obok nich najważniejszym składnikiem tej receptury jest też świeży czosnek, który doskonale pasuje do suszonych pomidorów. Tak naprawdę, po odmierzeniu wszystkich składników przygotowanie pasty jest już zadaniem banalnie prostym. Wystarczy przyprawić wszystko czarnym pieprzem oraz płynną przyprawą Maggi, a następnie zmiksować całość na gładką masę. Do pasty można dodać także świeże zioła - my proponujemy natkę pietruszki. Jeśli pasta jest zbyt gęsta i nie poddaje się ostrzom blendera, można dodać do niej nieco oliwy lub niewielką ilość przegotowanej wody. Dobrze sprawdzi się także olej, bądź oliwa z pomidorów - jeśli do przepisu stosujesz pomidory z zalewy.
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem - do czego się nadaje?
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem ma niesamowicie wyrazisty smak i aromat. Najczęściej stosowana jest zamiast masła jako dodatek do pieczywa. Można serwować ją na kanapkach wraz z wędliną, serem i ulubionymi warzywami. Samodzielnie sprawdzi się jednak równie doskonale. Gotową pastę z suszonych pomidorów można traktować też jako dip, na przykład do surowych warzyw i krakersów. Ten wyrazisty dodatek może pełnić również rolę farszu, na przykład do roladek z kurczaka. Warto wypróbować domową pastę z suszonych pomidorów nawet jako przyprawę do sosów - wystarczy dodać kilka łyżek do śmietanki i podać z ugotowanym makaronem, aby cieszyć się smacznym daniem gotowym w kilka minut.
Wszystkie składniki pasty umieść w malakserze lub blenderze i zmiksuj na gęstą pastę.
W razie potrzeby dodaj więcej oliwy, aby pasta nie była zbyt gęsta.
Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Daga