Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzewająca, pachnąca owsianka z cynamonem to solidna porcja energii na kilka godzin intensywnej, umysłowej lub fizycznej pracy. Zjedz ją na rozgrzewające fit śniadanie w chłodny, pochmurny dzień. Swój poranek warto zacząć od odrobiny słodyczy, dlatego w tym prostym przepisie nie mogło zabraknąć miodu. Jest on doskonałym zamiennikiem dla cukru, który sprawi, że Twoje danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Jeśli więc szukasz czegoś, co podbije Twoje kubki smakowe, a jednocześnie stanie się idealną opcją na pierwszy posiłek, nie mogłeś(-aś) lepiej trafić!
Owsianka bez cukru — przepis na niesamowite śniadanie
Sekret pysznego śniadania tkwi w odpowiednio dobrych składnikach. Właśnie dlatego Twoja owsianka bez cukru będzie zawierała tylko te niezbędne do uzyskania pysznego smaku i rozpływającej się ustach konsystencji. Główne skrzypce oczywiście zagrają płatki owsiane, które skutecznie zapełnią żołądek. Towarzyszyć im będzie słuszna dawka mleka oraz aromatyczny cynamon. Nie braknie także przysłowiowej "kropki nad i", czyli miodu. To właśnie dzięki niemu Twoje śniadanie będzie nieziemsko słodkie, pomimo tego, że nie pojawi się w nim ani łyżeczka cukru.
Dla kogo sprawdzi się owsianka z cynamonem?
Owsianka z cynamonem to doskonała propozycja dla każdego, kto chce dobrze zacząć swój dzień. Jeśli nie chcesz w pośpiechu jeść jałowych śniadań, które ani dobrze nie wyglądają, ani dobrze nie smakują, zdecydowanie przetestuj ten przepis. Z pewnością nie będziesz żałować, a kto wie, być może ta owsianka z cynamonem na stałe zagości w Twojej kuchni. Tym bardziej że jej wykonanie jest nie tylko banalnie proste, ale także niesamowicie szybkie. Stworzenie gotowego dania zajmie Ci mniej niż kwadrans. I to nawet wtedy, jeśli zdecydujesz się przygotować to danie dla całej rodziny. A zdecydowanie warto, ponieważ owsiankę kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Historia dania
Proponując Ci owsiankę, nie polecamy byle czego. To dane, które znane jest już od tysięcy lat. Po raz pierwszy pojawiło się w diecie ludzi w epoce brązu, czyli aż ok. 1800-1700 lat przed naszą erą. Ceniono ją wówczas za energię, którą daje, a o samym daniu mówiono, że "czyni ludzi z żelaza". Również właśnie wtedy odkryto jej niezwykły smak, który sprawił, że ten posiłek przetrwał aż do dzisiejszych czasów. Owsianka bez cukru będzie więc idealnym uzupełnieniem zarówno różnorodnej diety, jak i monotonnego jadłospisu. Spróbuj i przekonaj się, dlaczego ludzkość je ją od tysięcy lat.
Do mleka dodaj płatki i cynamon.
Gotuj tak, aby płatki nie były zbyt miękkie.
Owsiankę podawaj od razu po przyrządzeniu, osłodzoną miodem (po przestudzeniu, żeby nie stracić jego wartości).