Czym jest
śląski szałot? Tradycyjny
szałot to śląska sałatka ze śledziem i pokrojonymi w kostkę warzywami.
Śląski szałot to tradycyjna potrawa regionu, która ma w swoim składzie gotowane ziemniaki, jajka na twardo, kiszone ogórki i cebulę. Oprócz warzyw i śledzi
przepis na szałot rekomenduje dodanie do sałatki wędzonego boczku wysmażonego na patelni i wędzonej słoniny. W dzisiejszej odsłonie prezentujemy
szałot śląski w wersji warzywnej, czyli w formie popularnej
sałatki jarzynowej. Do jej wykonania będą ci potrzebne pokrojone w kostkę jarzyny oraz
Majonez Dekoracyjny WINIARY, który połączy wszystkie składniki.
Sałatka jarzynowa po śląsku może być podawana z kawałkiem mięsa lub z pieczywem i świeżym masłem.
Jakich składników potrzeba na szałot śląski?
Warzywna wariacja na temat śląskiego szałotu jest bardzo podobna do znanej w całej Polsce sałatki jarzynowej. Bazą do jej przygotowania są ugotowane ziemniaki. Oprócz nich ugotuj także kilka marchwi i pietruszek oraz seler. Delikatny smak jarzyn przełamie kilka sztuk kiszonych ogórków. Do warzywnej sałatki idealnie pasuje także zielony groszek i kukurydza konserwowa. Całość połączysz
Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, a do doprawienia potrzebujesz jedynie sól i pieprz.
Szałot - przepis prosty i doskonały
Najbardziej czasochłonnym punktem przygotowania jarzynowej sałatki jest gotowanie, obieranie i krojenie warzyw. Aby uzyskać wszystkie jarzyny w formie drobnej kosteczki, najpierw musisz poczekać, aż ugotowane warzywa ostygną, a następnie obrać je i przystąpić do krojenia. W tym momencie pokrój również ogórki kiszone, a groszek i kukurydzę odsącz z zalewy. Gdy wszystkie składniki są gotowe, połącz je ze sobą i dobrze wymieszaj. Jeżeli zależy ci na estetycznym wyglądzie twojej sałatki, zostaw trochę marchewki, groszku i kukurydzy do udekorowania salaterki z szałotem. Dopraw wymieszane warzywa solą i pieprzem, a następnie dodaj
Majonez Dekoracyjny WINIARY. Nie żałuj majonezu – im więcej, tym bardziej aksamitną konsystencję uzyskasz.
Jak podawać tradycyjną sałatkę warzywną?
Dobrze wymieszaną sałatkę jarzynową przełóż do wybranych naczyń i udekoruj pozostawionym groszkiem, kukurydzą i marchewką. Następnie wstaw naczynia do lodówki i poczekaj, aż sałatka nieco się schłodzi. Schłodzona sałatka warzywna smakuje wybornie w porze śniadaniowej oraz na kolację. Zaserwuj do niej świeże, domowe pieczywo i prawdziwe masło.
Śląski szałot możesz podać także jako danie obiadowe. Przygotuj do niej solidny kawałek mięsa lub lekką i smakowitą rybę.
Łukasz