Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć omlet jest znanym daniem śniadaniowym i bywa podawany na dziesiątki różnych sposobów, niewiele osób wie, że może też stanowić gratkę dla miłośników słodyczy. Za jego wyjątkowy smak odpowiada między innymi Cukier Wanilinowy WINIARY. Wzbogaci go natomiast dżem. Możesz go użyć w dowolnej ilości – do dekoracji lub jako pełnoprawny element śniadania. Wybierz swój ulubiony smak.
Przygotowanie omleta zajmuje około 25 minut, dlatego warto zostawić go sobie jako specjał na leniwe weekendowe śniadania. Przypadnie do gustu zarówno najmłodszym członkom rodziny, jak i tym dorosłym. Na początek wyjmij 4 jajka. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno. Zadanie ułatwi dodanie szczypty soli. Wciąż ubijając masę, dodawaj stopniowo żółtka, a także pozostałe składniki: mleko, mąkę, cukier zwykły oraz wanilinowy.
Tak przygotowaną masę wylej na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym na niej masłem. Smaż omlet z obu stron aż do uzyskania złotego koloru. Po zdjęciu z patelni udekoruj go dżemem truskawkowym. Możesz też wykorzystać jakikolwiek inny dżem lub przygotować kilka, żeby każdy mógł wybrać swój ulubiony.
Mimo że omlet jest kojarzony głównie jako danie śniadaniowe, warto znać ten przepis i potraktować go jako bazę do innych eksperymentów kulinarnych. Z powodzeniem można wykonać go również na podwieczorek czy lekką kolację.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Ciągle ubijając dodawać żółtka, mleko, cukry oraz mąkę
Masło rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Omlet podawać z dodatkiem dżemu truskawkowego.
Kaja