Większość przepisów na kotlety to typowe dania mięsne. Pamiętajmy jednak o tym, że pod panierką z jajka i bułki tartej może znajdować się także coś innego. Szukasz pomysłów na jarskie dania? Kotleciki z jajek i ryżu to idealna propozycja dla wegetarian i nie tylko!
Szukając przepisów na kotleciki, można znaleźć receptury zawierające kaszę, buraki albo cieciorkę. Używając takich składników, nie zawsze udaje się uzyskać właściwą konsystencję. Odpowiedzią na to wyzwanie mogą być właśnie kotleciki z ryżu i jajek. Dobrze ugotowany ryż jest kleisty, dzięki czemu można śmiało lepiej nawet dużej wielkości kulki, nie martwiąc się o to, że na patelni łatwo się rozpadną. W podobny sposób robi się przecież sycylijski przysmak - arancini. Różnica polega jednak na tym, że Włosi sięgają po specjalny ryż risotto, natomiast w tym przepisie wystarczy użyć zwykłego białego ryżu, który pewnie masz w domu.
Łatwość uformowania kształtu to tylko jedna z zalet tej receptury. Warto podkreślić także niepowtarzalny smak, który uzyskuje się łącząc gotowane jaja z delikatnym serkiem śmietankowym. Dzieła dopełniają dodatki - szczypior idealnie pasujący do jaj, a także pieprz i koperek.
Kotleciki z jajek i ryżu mogą stanowić główne danie obiadowe podawane z ziemniakami i surówką. W tym wariancie po prostu zastępują tradycyjne polskie dania mięsne jak kotlet schabowy czy kotlet mielony. Można je podawać także na kolację, jeśli szukasz czegoś bardziej oryginalnego niż zwykłe kanapki. Wówczas należy serwować je z pieczywem oraz wybranym sosem.
Kotleciki możesz zrobić bardzo szybko, zwłaszcza jeśli masz już w domu ugotowane jajka. Przygotowanie nie powinno przysporzyć żadnych trudności. Wystarczy pamiętać o tym, żeby wszystkie składniki wyjąć trochę wcześniej z lodówki, a na patelnie wrzucać dopiero, gdy tłuszcz się rozgrzeje. Jeśli unikniesz podstawowych błędów danie na pewno wyjdzie, a rodzina lub znajomi będą się cieszyć z pysznej przekąski.
Nie jest to oczywiście jedyny sposób na przygotowanie kotletów jajecznych, jednak ze wszystkich przepisów tego typu wydaje się jednym z najłatwiejszych. Kotleciki można podać prosto z patelni lub zachować na później. Odgrzewane kolejny raz powinny mieć bardziej chrupiącą panierkę, co dla wielu osób będzie niewątpliwą zaletą.
Kotlety z ryżu i jajek przepis jednocześnie łatwy i szybki do przygotowania, nie wymaga rozwiniętych umiejętności kulinarnych. Jeśli szukasz pomysłu na kreatywne i ciekawe danie na obiad, które będzie alternatywą dla mięsnych kotletów, nie zastanawiaj się dłużej. Poniższy przepis nie wymaga wyszukanych składników i pozwoli najeść się całej rodzinie. W dodatku - bez wysokich rachunków!