Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, 2 łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia.
Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Żółtka (6) utrzyj z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodaj sól.
Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób.
Margarynę lekko podgrzej, dodaj do ciasta i dalej wyrabiaj, aż do wchłonięcia tłuszczu.
Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Mak umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj 30 minut, pozostaw w wodzie do ostudzenia. Dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia. Możesz też użyć gotowej masy makowej.
Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki. Masę dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt.
Na każdy nałóż po 1/3 masy makowej, posmaruj nożem równo na całym kawałku ciasta i zawiń ściśle w rulon.
Tak uformowane strucle zawiń luźno w nasmarowany masłem lub margaryną papier lub pergamin.
Włóż do foremek i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C. Wstaw foremki i piecz przez 45 minut.
Białka (2) utrzyj z cukrem pudrem, dodaj olejek rumowy, dokładnie wymieszaj.
Makowce podawaj posmarowane lukrem.
Bożena