Pieczeń z szynki to danie idealne na codzienny, szybki obiad. Jego przygotowanie nie jest zbyt trudne i czasochłonne, a efekt zachwyca już przy pierwszym kęsie. Doskonale sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do jego przygotowania wystarczą proste składniki i przyprawy, które nadadzą cudownego smaku i aromatu. Szynka wieprzowa pieczona to danie chętnie wybierane przez Polaków, którzy doceniają smak i wartości odżywcze mięsa wieprzowego. Zawiera ono wysoką zawartość białka, a także jest źródłem witamin z grupy B, D czy kwasu foliowego. Szynka wieprzowa jest najchudszym mięsem wieprzowym, więc może być spożywana przez osoby dbających o szczupłą sylwetkę.
Pieczeń wieprzowa doskonała na każdą okazję
Szukając pomysłu na codzienny, rodzinny obiad, nie sposób pominąć przepisu na pieczeń wieprzową. To uniwersalne danie można podawać z ulubionymi dodatkami, dzięki czemu każdego dnia może smakować inaczej. Najczęściej podaje się ją z ziemniakami i sosem. Świetnie również smakuje z kluskami śląskimi, kopytkami, zasmażanymi buraczkami czy ulubionymi surówkami. Pieczona szynka to także idealne danie na większą imprezę - można ją wówczas podać w towarzystwie frytek. Dzięki niej żaden gość nie wyjdzie głodny. Pieczeń wieprzową można z powodzeniem zabrać ze sobą w odwiedziny czy na przyjęcie. Przygotowując szynkę pieczoną śmiało można upiec jej więcej - pozostały po obiedzie nadmiar można bez obaw odgrzać na drugi dzień. Wówczas nabiera jeszcze więcej aromatu i smaku. Świetnie sprawdzi się również na zimno jako dodatek do kanapek.
Szynka wieprzowa - przepis, który zawsze wychodzi
Pieczeń wieprzowa idealnie sprawdzi się szczególnie na świąteczne okazje. Mięso wieprzowe nacieramy czosnkiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, tak by aromaty mięsa i marynaty przeszły się wzajemnie. Następnie mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na złoty kolor. Tak przygotowaną wieprzowinę pieczemy z zielem angielskim, liściem laurowym i ćwiartkami ziemniaczków, które wcześniej gotujemy w mundurkach i podsmażamy na masełku. Pod koniec pieczenia do pieczeni wieprzowej dodajemy także kilka cebulek pokrojonych w ćwiartki. Całość polewamy pysznym sosem i zajadamy z najbliższymi. Pieczenie szynki wieprzowej może się odbyć przy pomocy rękawa do pieczenia, aby wydobyć z niej jeszcze więcej smaku. Pieczeń wieprzowa jest wyjątkowo miękka, krucha i soczysta - w sam raz na rodzinne spotkania w gronie najbliższych. Nikt nie przejdzie obok niej obojętnie!
Marek