Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczeń z szynki to danie idealne na codzienny, szybki obiad. Jego przygotowanie nie jest zbyt trudne i czasochłonne, a efekt zachwyca już przy pierwszym kęsie. Doskonale sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do jego przygotowania wystarczą proste składniki i przyprawy, które nadadzą cudownego smaku i aromatu. Szynka wieprzowa pieczona to danie chętnie wybierane przez Polaków, którzy doceniają smak i wartości odżywcze mięsa wieprzowego. Zawiera ono wysoką zawartość białka, a także jest źródłem witamin z grupy B, D czy kwasu foliowego. Szynka wieprzowa jest najchudszym mięsem wieprzowym, więc może być spożywana przez osoby dbających o szczupłą sylwetkę.
Pieczeń wieprzowa doskonała na każdą okazję
Szukając pomysłu na codzienny, rodzinny obiad, nie sposób pominąć przepisu na pieczeń wieprzową. To uniwersalne danie można podawać z ulubionymi dodatkami, dzięki czemu każdego dnia może smakować inaczej. Najczęściej podaje się ją z ziemniakami i sosem. Świetnie również smakuje z kluskami śląskimi, kopytkami, zasmażanymi buraczkami czy ulubionymi surówkami. Pieczona szynka to także idealne danie na większą imprezę - można ją wówczas podać w towarzystwie frytek. Dzięki niej żaden gość nie wyjdzie głodny. Pieczeń wieprzową można z powodzeniem zabrać ze sobą w odwiedziny czy na przyjęcie. Przygotowując szynkę pieczoną śmiało można upiec jej więcej - pozostały po obiedzie nadmiar można bez obaw odgrzać na drugi dzień. Wówczas nabiera jeszcze więcej aromatu i smaku. Świetnie sprawdzi się również na zimno jako dodatek do kanapek.
Szynka wieprzowa - przepis, który zawsze wychodzi
Pieczeń wieprzowa idealnie sprawdzi się szczególnie na świąteczne okazje. Mięso wieprzowe nacieramy czosnkiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, tak by aromaty mięsa i marynaty przeszły się wzajemnie. Następnie mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na złoty kolor. Tak przygotowaną wieprzowinę pieczemy z zielem angielskim, liściem laurowym i ćwiartkami ziemniaczków, które wcześniej gotujemy w mundurkach i podsmażamy na masełku. Pod koniec pieczenia do pieczeni wieprzowej dodajemy także kilka cebulek pokrojonych w ćwiartki. Całość polewamy pysznym sosem i zajadamy z najbliższymi. Pieczenie szynki wieprzowej może się odbyć przy pomocy rękawa do pieczenia, aby wydobyć z niej jeszcze więcej smaku. Pieczeń wieprzowa jest wyjątkowo miękka, krucha i soczysta - w sam raz na rodzinne spotkania w gronie najbliższych. Nikt nie przejdzie obok niej obojętnie!
Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie umyte mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki.
Po wyjęciu mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty na maśle z oliwą uważając, aby się nie przypaliło. Po opieczeniu mięso przekładamy do odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do miękkości często polewając wytwarzającym się sosem.
W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka kawałków i obsmażamy na maśle. Pozostawiamy w cieple.
Pod koniec pieczenia do brytfanny dodajemy kilka cebulek obranych i pokrojonych w ćwiartki. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni półmisek.
Sos miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy. Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Resztę sosu podajemy w sosjerce.
Marek