Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oczyść kurczaka. Wewnętrzną część dopraw słodką papryką, majerankiem oraz pieprzem.
Kaszę jęczmienną gotuj około 15 minut w wodzie z dodatkiem Bulionu Warzywnego WINIARY, a następnie odcedź.
Grzyby umyj, pokrój na plasterki, a następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodaj kaszę i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli farsz jest zbyt luźny, dodaj nieco bułki tartej.
Farsz włóż do środka kurczaka. Całość piecz około 45 minut – 1 godzinę w temperaturze 190°C.
Po tym czasie odstaw pieczeń pod przykryciem na co najmniej 10–15 minut. W tym czasie wszystkie pozostałe z pieczenia składniki podlej odrobiną wody, przelej do rondelka i zagotuj. Dodaj tymianek.
W osobnym naczyniu przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY, mieszając zawartość torebki z 300 ml wody i dodaj do rondelka. Gotuj około 3 minuty wszystko razem, cały czas mieszając. Ewentualnie możesz doprawić solą i pieprzem.
piotr