Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cukinię pokrój również w cienkie plasterki. Brokuły pokrój na małe różyczki. Cebulę pokrój w piórka.
Na patelni z oliwą obsmaż mięso aż stanie się rumiane. Dodaj cebulę i smaż razem, aż zmięknie. Dodaj szpinak i smaż jeszcze 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
W osobnym naczyniu umieść natkę pietruszki, czosnek i bułkę tartą. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera lub malaksera. Naczynie do zapiekania nasmaruj masłem. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków. Na niej porcję mięsa. Na nim ułóż plastry cukinii. Całość posyp 1/3 bułki tartej. Następnie znowu mięso, następnie cukinia i bułka tarta. Wierzch zapiekanki przykryj warstwą ziemniaków.
Zawartość opakowania Pomysłu na... wymieszaj z 200 ml wody i słodką śmietanką. Tak przygotowanym sosem polej zapiekankę i posyp startym żółtym serem.
Zapiekankę wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 50 minut, aż ziemniaki staną się przyjemnie rumiane.
Magdalena
Ogólnie masakra. Po co komu tyle bułki tartej? Zobaczę czy będzie się to dało w ogóle zjeść