Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Podobno po raz pierwszy w smaku tego nie wymagającego oszałamiających zdolności po raz pierwszy rozsmakowali się mieszkańcy północno-wschodnich Włoszech. To właśnie tutaj w latach 70. XX wieku pewien słynny cukiernik postanowił stworzyć własną wariację na temat deseru powstającego na bazie zabaione - lo sbatudin, który dzięki dodatkowi składników wywodzących się z sąsiednich regionów zamienił się w deser, który w każdej możliwej odsłonie i w każdym regionie Włoch (i nie tylko) wprost zwala z nóg. Wspomnianym wynalazcą, który na dobre zapisał się na kartach cukierniczej historii był Loly Linguanotto - to właśnie on zaserwował w restauracji Alle Becchiere przygotował po raz pierwszy tiramisu, o którym wieść w szybkim tempie rozniosła się daleko poza granice prowincji Treviso.
Tiramisu - przepis oryginalny
Choć obecnie można spotkać się z licznymi wersjami klasycznego włoskiego deseru, który wzbogacony jest o dodatek malin, pistacji, czarnych porzeczek czy też truskawek, to w rzeczywistości nie ma konieczności decydowania się na tego rodzaju eksperymenty. Dlaczego? Ponieważ oryginalny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie we włoskich familiach jest gwarancją smaku, o którym wprost nie da się zapomnieć i marzy się zawsze wtedy, gdy akurat przyjdzie ochota na coś słodkiego.
Dla wielu osób z pewnością będzie to zaskoczeniem, ale tiramisu z mascarpone i śmietaną nie jest bynajmniej klasycznym przepisem na włoski smakołyk. Mało tego, w oryginalnym przepisie na próżno jest także szukać likieru oraz czekolady. Można znaleźć w nim za to jaja, cukier, mascarpone, biszkopty savoiardi, mocne i esencjonalne espresso, a także gorzkie kakao znakomicie przełamujące słodycz przepysznego kremu. Deser prosto ze słonecznej Italii nie wymaga wyrabiania ciasta, wałkowania, wycinania kształtów za pomocą foremek ani też pieczenia - do jego samodzielnego wykonania wystarczy jedynie miska, mikser lub klasyczna trzepaczka, filiżanka na kawę oraz prostokątne naczynie, w którym połączysz ze sobą poszczególne składniki deseru.
Tiramisu na biszkopcie - jak wykonać ten słodki włoski klasyk?
Już na wstępie mamy bardzo dobre wiadomości dla zabieganych, a także tych, którzy nie zostali obdarzeni cukierniczym talentem - jeden z najsłynniejszych włoskich deserów jakie kiedykolwiek zostały stworzone jest nie tylko szybki, ale też prosty w przygotowaniu i w rzeczywistości najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na upragniony moment, gdy w końcu będzie go można wyciągnąć z lodówki.
Wystarczy wbić do miski 5 żółtek i wsypać do niej szczyptę soli oraz 100 g cukru pudru, a następnie połączyć całość tak, aby powstała jednolita, gładka masa. Kolejnym krokiem jest dodanie sera mascarpone oraz wybranego smaku likieru i wymieszanie całości trzepaczką do momentu, aż znikną wszelkie grudki. Gdy ten etap masz już za sobą, namocz obustronnie biszkopty w mocnej kawie, po czym ułóż ich pierwszą warstwę w naczyniu. Zakryj ciastka połową wcześniej przygotowanego kremu i powtórz wspomniane kroki, a na końcu posyp całość kakao. Odstaw tiramisu do lodówki na 3 godziny i oczekuj cierpliwie na iście niebiańską rozkosz, którą już lada moment będą się zachwycać Twoje kubki smakowe.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Umieść w dużej misce żółtka, sól i cukier i utrzyj za pomocą miksera na jednolitą masę. Dodaj ser mascarpone, likier i mieszaj powoli za pomocą trzepaczki, aż rozpuszczą się wszystkie grudki.
Namocz biszkopty w schłodzonej kawie NESCAFÉ Classic. Każdy z osobna przez 1 sekundę (aby nie nabrały za dużo płynu).
W prostokątnym naczyniu ułóż warstwę biszkoptów, połowę kremu, warstwę biszkoptów, krem i posyp kakao.
Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Kuki