Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i zeszklij na 2 łyżkach oleju. Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki o grubości około 3–4 mm. Groszek ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
Żaroodporne naczynie wysmaruj 1 łyżką oleju, a następnie ułóż warstwami na przemian: ziemniaki, cebulę, groszek i kiełbasę.
Zawartość torebki dobrze wymieszaj z 200 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany 12%. Przygotowaną mieszanką zalej zawartość żaroodpornego naczynia. Wierzch posyp startym żółtym serem.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180°C.